Tuesday, November 20, 2012

Citer Baby LAGIK ?? Hehehehe



Okeh...Academic Year belum bermula !! Yeahhh bole berhepi2 la konon Ai ni...muahahhaa;) * gelak jahat sambil guling2 & golek2 *Rutin hidupku sudah berubah dari dulu sesungguhnya pengorbanan itu sungguh bermakna wahai si comel mommy ;) Skang balik keja kul 5:30 sampai umah da kul 5:40..hehe...bajet cam lewat sangat la Ai sampai umah kan wakakakak....even sampai awal pon nak layan c amoi manis lagik,nak mandi, nak masak lagik, nak gsk baju bagai..oh la la ..maser memang sungguh tidak mencukupi buatku.. Owh waktu - sila bagi sa time lebih yuhuuuuu..... 

Sejak 2 menjak jadik mommy yang bekerjaya nih, kul 8 lebih Ai da tido tu pon lepas c amoi manis lelap lena di buai mimpi ! Selagik c amoi manis tidak dibuai mimpi doraemon ataupon mimpi Kungfu Panda selagik tu la sa tidak akan bole tidur dengan lena ..apatah lagik nak bermimpi2 bagai konon...jangan berharap & sila berhenti berharap uols;) hehe...si budak manis amoi tu suke bangun kul 12 malam nak susu botol jadik mak jemah terpaksa la bangun buatkan susu utk c amoi manis. Sambil2 lelap mata c amoi minum susu haha...Lepas burpkan c amoi, budak kecik tuh sambung tido lagik sambil mengiring2 badan dia. Jenuh pulak skang dia nak meniarap, asek2 nak meniarap terbalikkan badan je keja c amoi ;) Letih mommy dia dok monitor amoi 28 jam, memang tak bole tido lena la skang nih jawapnyer sebab gisau kot2 la budak kecik tu tertiarap sendirik kang kan susa mak jemah hokey ! Tido pon tido2 hayam jek skang. Ayam pon tak tido cam Ai hahahaha ;) Kadang2 kalo Ai tak bape nak ngantuk, Ai akan layan tb takpon Ai akan layan cite Adam Hawa..hehhe..menten layan Adam Hawa ook sebab nak tgk hero la semestinyer muahahhaa ! Ko ader ?? Haaaa.....sure ko pon tgk Aaron Aziz !! Hahahahaaa....

Memang sejak officially jadik mommy nih tido memang tak penah lena. Walaupun tido da tak bape nak betul & lena sangat, Ai tetap bersyukur sebab dikurniakan dengan anugerah yang tidak ternilai ;) Bile tgk c amoi manis tido lena di pangkuan mommy,rase bahagia sangat hati nih wahhh !!! berbunga2 hokey ayat mak jemah !! Muahahhaha...;) Dahla muke c amoi macam daddy,lagik la mommy tambah cinta sama c amoi manis mommy !! J wink wink !!! ;) Tu baru tgk amoi mommy tido, kalo dia jaga & senyum2 bile tgk mommy lagik mommy sayang banget !!! Amoi manis sangat manis hokey kalo senyum2 kat mommy !! Muahhhhhhxxxxxxxx ;)))

Bile teringat zaman preggy aritu terasa sangat rendu nak tgk perut yang besar itu !! hehe...teringat mase amoi masih dalam perot ;) tendang sane, tendang sini..salu hiccup...& memang amoi suke sangat tido dalam perut mommy sebab perut mommy banyak air kan amoi ? hehehe....Mase amoi dalam perut mommy, mommy salu makan ape jek yg mommy terasa nak makan..opkos la share same amoi haha..amoi makan sket mommy makan banyak ;) ngeeeeee....kadang2 mommy suke tgk perut yang goyang kiri goyang kanan bile amoi gerak2...rendu wesssss zaman tuh ;)) Best zaman perot besar ni...mcm2 bole makan & mcm2 bole mintak..hehe...seronoknyer menjadi mommy !!!!!
Skang bile pakai baju peknen perut da tak bape nak besa ;( tetibe hati rase sayu jek bile teringat..hihi...sayu sangat sebab dapat menjadi mommy pada anak ibu + sayu sangat sebab melahirkan amoi dengan penuh kesyukuran dan selamat + sayu sangat sebab kali pertama tgk amoi keluar dari perut mommy, amoi tengok daddy dulu ...huhu + sayu sangat sebab dapat membesarkan amoi dengan titik peluh sendiri ...huwaaaa dah mula da airmate Ai bergenang nih ;( Sedih plak tetibe bile memikirkan saat tu...huhu...jiwang keret kan Ai uols...jiwang ngan baby jek hokey,tak koser layan jiwang2 tang mende lain....hohohohoho....

Maser belum kawen dok sebok story mory pasal persiapan nak kawen..dah kawen cite plak pasal hidup berumah tangga berlif bagai...mase peknen citer pasal perut yang besa hihihi..& bile da ade baby dok citer pasal baby pulak...huhu kau ado ?? ngeh ngeh ngeh....ade adekan lah mane yang belum ade tuh...kuikuikuikuikui...

*da penat cite utk hari ni,esok cite lagik la....huhuhu*

Saturday, November 17, 2012

I'm a SuperMAK :)



Yuhuuuu....Dah lama tak update blog. Tambah2 sejak menjadi SuperMak ni lagik la takde mase..konon la bz sangat kuikuikuikuikuikui ;). Dulu mase belum keja & tengah santai2 bercuti kemain lagik hepi muke Ai ni,senyum manjang..sengih2 cam kerang busuk sokmo. Skang bile da mula keja & takde mase nak spend ngan inchik asben & lil pwincess, Ai mula gaser nak terjun bangunan 88 tingkat ! Yerla...sape tak sedey ko !! Baby siang kat nursery,bile petang or matahari da terbenam baru jumpe mommy & daddy dia. Silap2 da tido mase g amek kat nursery !! Haaaa....lagik dia tak tgk muke mommy & daddy dia. Ko tak sedey ??? Potong leher la wei kalo ko tak sentap ngan statement mak hokey !!! * menahan airmate dari jatuh..huhuhuhu *

Okeh..bermula jam 5.30 pagik da kena bangun ko ! nak siap2 and kasik ready itu amoi manis sebab nak anta g nursery ;) Selalunye amoi akan tido balik dalam keta. Paling koman pon kalo dia tak tido dia bgn dok tgk orang sebok2 nak g keja..Mesti dalam ati amoi ade cakap “ Sian mommy & daddy kena g keja pagik2...huhu...kan best kalo Mommy dapat jaga amoi 24/7 !! wah wah wah !! hayat kemain kannn...nampak sangat betapa enjoynyer nak jadik housewife ok..kihkihkihkih...
Lepas anta amoi,daddy & mommy leh bekpes same2 sebab opis mommy & daddy sangat dekat hehe...kalo nak dating salu pon bole..walaweyyy !! Muahahahhhahahhaha...* gelak jahat *.Kdg2 lunch pon mommy & daddy salu lepak same2..hehe layan dating uolsss dah lame tak dating be2,skang nih kalo dating mesti kena be3 uolsss...hehehheehehe...;)

Aritu amoi kena cucuk 3 bulan. Cam biasa la mommy amoi mestila tak sanggup nak tgk anak kesayangan dia kena cucuk kan so mommy amoi mesti dok kat depan pintu tuan doktor. Tengah dok tunggu2 tuh bile la nak dengar tangisan manje anak kesayangan mommy kena cucuk tuh,mommy pasang telinga la jugak kot2 la dia tegezut ke mase kena cucuk sampai menanges tak hengat...nak cepat2 lari kat dia mo kasik tenang la konon kan...hehe...tapi mommy cume dengar sore dia tekejut sket jek terus mommy masuk bilik doc tgk amoi tengah sengeh2 panjang hokey !! Adoii anak mommy...kemain lagik...siap sengeh2 kena cucuk ingatkan sakit sangat la kena cucuk tu...sekali bile tgk dia senyum je lepas tu,hati mommy rase hepi sket la..baik anak mommy tak nanges sikit pon....;)
Actually skang ni Ai raser sangat mase2 besama ngan amoi da kurang...weekend pon free hari Ahad jek...;( lepas tu kalo weekday pon mase besame amoi sangat kurang....baru nak main2 ngan dia,amoi da ngantuk...sedey mommy !!! betapa bertuahnye bagi orang yang bole jaga baby 24/7 ;) betapa bahagianya menjadik surirumah yang boleh jaga anak & family sepenuh mase....huhuhu...sangat sedih uolsss....tapi demi mencari sesuap nasik,tapi kalo bg Ai dua suap nasik la baru cukup, dan dah memang azali mommy mu ini org yang bekerjaya , mommy teruskan je....wahhh giteww ayat mak jemah ! masuk mangkuk terbang sendiri ok...hahhahaha


Tapi memang siyes,wp jaga baby nih memenatkan,lagik penat bile ko kena bekeja & sedar yang mase utk besame baby itu sangat la sedikit..uwaaaaaaaaaaa.....maser dengan kucing2 Ai lagik sume takde mase huhuhu....sadis sgt...wah ! nak guna gak ayat sadis tuh...huhuhu.Jadik pada mane2 mommy2 yang tengah jaga baby kat umah tu,hargailah maser yang ada besama anak2 anda sebab bile anda da mule keja anda akan merasakan bahawa masa itu sangat mencemburui anda !!! huwaaaaaaaaa......

Diet ? Kurus ? owh tidak la sesangat uolss...amoi still bf dah tu nak diet besungguh sangat pon tak bape nak bole kan sebab sian kat amoi ni sebab dia bf,so Ai da bertekad nak diet dengan jayenyer mase amoi da berumur 6 bulan ke atas sebab mase tu dia da pandai makan dan tak begantung pada susu semate..yeahhhhhhhhhhhhhhhh maser tuh akan berabes la Ai ni nak mengecikkan ape yang tak kecik2 lagik hahahahhaa ;)

Kehidupan dah ade baby nih sangat berbeza macam bumi ngan planet marikh.Kalo dulu nak tido sesuka hati sesedap rase bile2 pon bole tido...skang dah ade baby time tido pon kena ikut tido baby..huhu...memang penat tambah2 kalo kena keja pulak di siang hari. Kalo malam tu baby meragam bagai nak rak kompem la g keja dengan mate panda cam selalunye hahaha... * tu la yg salu jadik kat Ai *Memang penat tapi bile tgk baby..adoiyai sejuk perut ibu..hehehhe...dulu dalam perot mommy memang rase sejuk kan amoi ?? heheheh....Bile tgk dia bgn tido dengan senyum2 comei tuh,cair penat mommy hokey....sayangnyer kat anak ibu !!! kannnnnnn...bile sebut pasal baby jek mula la ayat jiweng2 keret nak kua...ngalahkan ayat2 cinta uolss hahaha...see ??? betape bahagianya bile ade baby depan mate ...hiksss.....

Skang da masuk opis nak sambung kije + update blog MESTI  sempat....ngeh ngeh ngeh  menten ngelat keja kawwww......hehehe....
 



Monday, October 15, 2012

Perasaan itu ....



Bila baby demam or meragam :

  • Mommy mula tido tak lena.
  • Mommy mula makan tak lalu.
  • Mommy akan pening kepala.
  • Mommy akan susah hati tahap melampau !! keh keh keh
  • Mommy akan owes tgk anak dia 28 jam setiap minit dan saat dok terlalu risau !! Cam aku la..anak 1st takde pengalaman hokey jadik jgn dok sebok nak mengata aku !! kuikuikuikuikui
  • Mommy akan owes berdoa spy anak dia cepat sehat sampai sob sob sob atas sejadah !! Doa seorang Ibu tuuuuuuuuu...Amin !!
  • Mommy kdg2 tak pedulik c Daddy sebab anak dah take over ;))
  • Mommy mula tak g keja sebab nak jaga anak...
  • Mommy cepat CENGENG !! Ha.....tu aku la tew !! hahha
  • Mommy akan start menggugel segala info mengenai baby.
  • Mommy akan mula tanye2 kawan2 lain benda yang sama untuk dapatkan info.
  • Mommy akan bizi itu..Bizi ini .. cari itu..cari ini ..demi anak kesayangan !!! 
  • & Mommy akan itu ... akan ini......sumer demi anak hokey !!!!  Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Haaa....camtu la Ai raser bila amoi start batuk dan selsema !! Gaser cam nak mati uolssss ;(( Kalo la bole Mommy nak jek amek sume batuk tuh alih kat bdn Mommy ;( Sejak jadik Mommy ni kalo anak sakit sket pon risaunyer Ya Ampunnnnn ngalahkan risaokan diri sendiri ok !! So kalo sape2 nak raser perasaan itu, sila lah bergelar MOMMY !!!!



Sunday, October 7, 2012

Its Not EASY To Be Me !! ;)




Yuhuuuuuuuuuuuuuu.....lame hokey tak update blog !! Bizi menguruskan rumahtangga dan baby !! Wallaweyyyyy ayat memang macam supermom hokey ! Kau ader ?? Haaa kalo takde dok siam2 jangan nak dok ngumpat I hokey ;) heh...ter emo sket lak.







Orait,amoi da g check up for 2 month !! Opkos la budak kecik tu kena cucuk kat peha kanan untuk triple antigen + Hib + Hep B + Polio. Wahhhhhhh hafal suda imunisasi baby ok. Cemerlangkan I ?? ngeh ngeh ngeh. Mase anta amoi nak g check up, I da cakap dalam ati..Nanti mase amoi kena cucuk I tak sanggup nak tgk. Biasa la ati ibu yang tersangat la penyanyang ini tidak mampu menahan godaan airmate untuk jadik cengeng !! huhu...Kebetulan maser nak check up amoi,member I pon dok same nak nyebok temankan amoi ! Diulangi temankan amoi yer,bukan teman mak dia !! Jaga ko Nurul..hamboi kemain nak temankan amoi sajer !! hehe...Naseb jugak ade Mommy Nurul nih,dia la yg sebok dok pegangkan amoi & siap bawakkan amoi lagik g cucuk dalam bilik doc ngan asben I. I ?? Dimanakah kedudukan I pada mase itu ?? Opkos I telah keluar dengan membawa hati yang dup dap di luar pintu doc !!! hehe..Mak tak sanggup nyahhhhhhh !!! Anak I yang ceria itu akan di cucuk depan mater I hokey !!! huhu..Bia la I sebak kat luar jerk. hahaha...Selang 5 minit pastu,dengar da sore si amoi menjerit sangat kuat yer !!! Tapi sangat sekejap lepas tu diam dah dia. Mase sume dah selesai I dengan sepantas kilat mengalahkan kilat ok masuk bilik DOc amek amoi. Da tak pedulik doc ngan nurse da !! Hahaa...cian anak mommy ;(( huhuhu...Alhamdulillah amoi membesar dengan sihat. 2 Bulan baru naik 5 kg tapi dah cukup menggembirakan hati ibu sebab amoi sangat behave & membesar dengan sihat ;) hehehe...





Ok... ni nak citer pasal susu fm pulak. Bukan I takmo bf secara fully bf yer, tapi memandangkan susu badan tak bape nak ade untuk buat stok bagai & segala bagai tepaksa jugak I bagi amoi susu fm. So pemilihan susu adalah sangat penting ok disini. DUlu maser amoi memula lahir, drg dah bagi amoi Frisolac then I teruskan dengan bagi Frisolac gak. Ade gak la try anmum tapi kejap jek sebab naik ruam & cam poo poo banyak kali. Skang ade ati ok nak try S26 sebab ramai yang cakap bagus. Kali petama I bagi kat amoi,dia minum cam biasa maybe sebab dia ingat tu susu Friso !! Wakakakaka....masuk kali ke-2,3 dan seterusnyer menten hokey amoi da kenal sangat itu bukan susu biasa dia !! Apa ko raser ? dia meraung bagai nak rak ok !!! Mengamuk tiap kali nak minum susu. Time lain kemain hepi pulak dia. Sampai tepaksa I bagi susu badan yang tak bape ade ni nak bagi dia diam. Ok dia minum dengan baik. Pastu I masukkan botol kat mulut dia mase dia menyusu badan MENTEN dia mejerit cam kena histeria !!! Owhh anak !!!! Napela kamu tau ?? Haahahaa..padan ngan muke I yer sebab senang2 nak tuko susu. Lastly kami tuka ke Friso balik. Alhamdulillah dia minum dengan sempurna. Maybe dia kenal itu adalah susu kebiasaan dia. Sepatutnya I selang selikan dengan susu baru tapi di sebabkan prasaan bersalah menyebabkan ruam di muke dia naik merah2,I takmo dulu tukakan susu dia buat mase terdekat ni. Biala dia enjoy dengan susu dia. Hhuhuhuhu.....Soli ek amoi....mommy takmo tuka susu lagik ok..;)






Nursery ? Heh..amoi da start masuk nursery UMS sejak minggu lepas;) Tapi sehari jek I try. Nampaknyer percubaan berjaya. Memula susu botol takmo minum. I da mula susa ati. Masuk tengahari dia da start minum maybe sebab dia bukan ngan mommy dia kan ? takle la nak ngade sangat hahahhaa;) At least nanti aku keja tak susa ati da sape nak jaga amoi;) Alhamdulillah ......Skang ni dok bz melayan amoi je la. Kalo dulu banyak maser bersenang lenang,skang maser banyak dia habiskan dengan melayan si kecik !! Mommy sangat penat tapi berbaloi sangat raser sebab anak mommy membesar depan mater mommy ;) KURUS ?? Yer sayer belum kurus sepenuhnya !! Wakakakaka....try jeans lame memang dah muat tapi tak bole nak button !! Kau ader ?? Hahaha....kalo takde jangan geng ngan I hahaha ;)) baju muat dah la tapi ape guna kalo suar tak muat lagik ?? ngeh ngeh..takpe....maybe lepas berbulan2 sket lagik bole la sarung kot,Insya Allah ;)) ehehehehhe... * ayat sedap ati ler tewww * 

** sejak2 jadik Mommy nih, hati sangat cepat tersentuh bila tgk amoi !!;) Naluri keibuan sungguh ok ;) Owhhhhhhhhhhhhhhhhh Anak Mommy & Daddy !!! Harta Tidak Ternilai !! Thanks God ;)))) & Alhamdulillah atas segalanya .................semoga perjalanan hidup kita lebih bermakna dengan kehadiran insan comei ini...Amin ;) World Peace !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! **

Monday, September 3, 2012

Turn to 1 Month Old My Little Princess ;)

3hb setiap bulan akan jadik hari2 penting dalam hidup Mommy & Daddy skang. Bukan sebab harijadi our buah hati jer tapi 3hb setiap bulan tuh la yang akan diingati sebagai masuknya angka baru bagi umur our little princess !! So hari ni genaplah usia c amoi sebulan ;) Yeaaaaaa....anak ibu telah membesar dengan sihat ;) Alhamdulillah....berilah aku kekuatan & kurniakanlah aku kesihatan yang baik untuk membesarkan anak ini, Amin Rabbal Alamin ;)

Hari ni g check up Amoi buat pertama kali direct g raflesia. Lepas ni just check up kat Klinik Sehat jek sebab dekat. Alhamdulillah jugak berat amoi dah bertambah dari 3.25kg kepada 4.11kg lepas sebulan. Panjang badan pon dah bertambah & lilitan kepala pon sudah bertambah. Alhamdulillah ;) Anak ibu membesar dengan baik dengan susah payah Mommy & Daddy di perantauan ;) 

** Mood ke laut arini sebab tetiber raser tak sedap hati. Tuhan, tabahkan hati Mommy ini... **

Sunday, September 2, 2012

Quality Time With Ur Daughter !!:)

Sape ckp jaga baby tak penat ?? Malam2 kena bejaga sebab baby bgn nak menyusu la, nak masuk buai la, nak suh kita bwk dia jalan2 satu umah la..mcm2 peel baby ni. Tambah2 baby newborn & pd ibu2 baru mcm Ai ni :) Semua pon kena buat sendiri. Memang independent giler la. Mate toksah ckp la. Da mcm mate burung hantu daaku tgk !!:) huhuhuhu...Tapi bab menjaga baby ni la masa paling sesuai sekali nak mendekatkan diri dengan anak kita. Esok2 bila da start keja, masa anak kite lebih banyak di nursery dari bersama parent sendiri !!! Huwaaaaaa !! Ohhhh tidakkkkkkkkkkkkkkkkk !!!!
Walaupon skang Ai berjaga malam, tak cukup rest & tak cukup tido, tapi bila memikirkan hanya maser inilah yang ada untuk kita bersama baby kita, jaga baby kita, mandikan baby, bagi susu pada baby sebab susu ibu tu adalah hak milik baby yang sah !! Jadik jgnlah sesekali mengelat nak breastfeed baby. Walaupon cuma sekejap, biarlah baby membesar dengan air susu ibu dia sendiri:) Bila terkenangkan semua ni terus hati Ai jadik sedih !!:((( Terus bergenang airmata hokey !!! Yerla kadang2 kita mengeluh sebab penat jaga baby, tp kita lupa itulah mase yng paling bermakna utk kita as a mommy buat baby kita. Sepenat mane pon, semua penat tu hilang kalo kita tgk baby kita senyum bila dia kenyang, ketawa bila dia happy !! Tersentuh rase hati uolssssss !!!!:(( Sayu rasa hati bila taip pasal entry ni sebab Ai kdg2 pon pon telepas pandang pasal
benda ni.
Bayangkan bila dah bekerja nanti baby kena tinggal kat nursery!!:( pagi habta petang amek. Berapa jam sgt la baby punyer maser dengan kita :( esoknyer pagik2 da anta nursery balik !!:(( huwaaaaa bab ni memang Ai raser nak meraung!! 9 bulan Ai bwk g memane saje even ke tandas pon, da kua tgk dunia kena bepisah plak!!:( Hati sape tak sedih ??? Kerat jari la kalo ko hepi guling2 nak pisah ngan anak ko hokey !!
Kesimpulannya, hargailah masa bersama anak2. Terutamanya untuk diri Ai jugak. Biarla Ai rehat tak cukup pon janji Ai tetap bersama c amoi ! Besarkan dia dengan hasil usaha sendiri sebab bila dah bekerja nanti Ai akan rendu saat2 itu:(( Ai akan meraung bila rendu saat2 sebok nak jaga baby mase dia mula2 lahir. Sekurang2 nya hidup Ai tak pernah KOSONG uolssssss !!!:)) hehehehe:)))
** i love my amoi & i love my asben oso !!!!:)))) luf sampai ke syurga Amin !!!:)) **

2 Ogos ~ Sebulan Yang Lepas aka Sehari Sebelum Kelahiran Adelia:)

Bila da masuk 2hb Sept 2012 ni, Ai teringat pada 2hb Ogos yang lepas. Sehari sebelum kelahiran amoi melihat dunia ! Hehehe.... Maser tu kan bulan poser, then 2hb Ogos tuh jatuh hari khamis. Memandangkan esoknyer ade review dengan doc for 38-39 weeks pregnancy & takot jugak kalo la terdeliver baby esoknyer, so on that day Ai ajak asben buka poser kat luar. Sepanjang bulan poser memang tak penah Ai & asben berbuka kat luar yer. Bkn sebab ape, maser jadik mak buyong dolu, jgnkan nak jalan2 mcm b4 peknen, nak kua g giant pon malas hokey !! Giler pemalas la sungguh maser peknen. Hehehe...
So kitorang decide nak buka kat Sec Receipy jek. Teringin plak mak buyong ni nak mkn mee curry kat SR:) ngeeeee....Lepas buka poser & jenjalan kat town sat, we all pon balik. Tapi menten Ai takleh tido yer memikirkan ape yg akan jadik esoknyer:) Huhuhuhu.... Nebes giler maser tu. Berkali2 Ai doa supaya baby kuar jugak esok walau mcm mana pon..:) & Alhamdulillah, doa Ai di makbulkan Allah jugak. Maka esoknyer lahirlah my pwinces Adelia ke dunia :)))) Syukran....:))) hehehehehe

** Sebulan yang lepas kamu masih dlm perut ibu:) Still tendang2, hiccup2 & kita mkn dengan banyaknyer...:) sekarang, kamu depan mata pulak !!:) Wahai anakku...membesarlah kamu dengan baik & jadi lah anak yang taat pd ibu bapa + solehah hokeyyy !!:))) **

Wednesday, August 29, 2012

Kisah Buaian & Bouncer

Hokey.....org kate tak elok beli buai sebab boleh sebabkan kerosakan pd otak baby. Itupon kalo ko henjut buai tu mcm ko buat kuih bahulu ok..jgnkan otak baby,silap2 ngan otak ko pon leh terjejas. Disebabkan itu, Ai dengan maha bijak la sangat membeli Bouncer utk si kecik seperti gambar di bawah...;) 

Lena kan c amoi tido ? hua hua hua


Tapi malangnyer ia hanya utk beberapa ketika. Penat da Ai ajar dia naik bouncer tu mase memula nak lelap,menten mata dia tebukak luas uols sambil nanges2 lagik...adoi ;( Anak Mommy......tambah2 kalo time malam nak tido lelap mata tu,sian amoi nanges2 mate sepet dia tu takle lelap;( Mommy dia lagikla, da mcm mata panda da. Masa tu terpk jugak nak beli buai,tapi memandangkan byk negatif dari positif, Ai abaikan jek..huhuhu

Tapi dah 2-3 malam c amoi asek mengamuk takle tido malam. Kalo msk bouncer kejap jek lelap pastu bgn uwek lagik....adoiiii ;( memang mencabar hokey. Letih hakak !!! Kalo nak tgk dia lelap, ko kena swing dia pakai tgn berjam2 sampai lenguh tgn, tgk dia dok celik lagik pas tido2 hayam. Rasa nak suicide uolsss....huhhuu...

Lepas tu ade mase siang plak dia nak kena swing by hand..wallaweyyyyyyyy !!! Stress hokey...nak taknak kena jugak Ai hadapkan buai tu kat c amoi. Letak je dalam buai,takyah nak ayun bagai da lelap;))) * senyum panjang * Barulah Mommy dia bole buat keja lain dengan senang.

Leganyer Mommy...;)


Kesimpulannya Ai berbalik semula pada traditional method !! Iaitu penggunaan Buai untuk c amoi. Tapi bukan lah Ai hayun buai tu laju2 mcm ko main Roller Coster hokey. Ai tak hayun pon, just letak amoi dalam tu,terus dia lena. Bila tgk da lena sgt, Ai angkat dia letak atas bouncer balik or atas tilam dia kat sofa or lantai ;) Lena la dia tido;) Buaian tu pulak Ai alasdengan sofa & bantal2 or tilam kat bawah dia for back up. Yang paling penting swing buai tu adalah paling minima uols. Iols sgt pentingkan keselamatan yer ;) Jadik, Ai terpk kat sini, actually tak kira ape method yg digunakan kite kena pastikan semuanya selamat & tak membahayakan c kecik. Kalo ko beli swing yang canggih pon tapi kalo berlaku accident pon tarak guna uols ! ;) * naseb tak beli swing yg mahal tu ....hehehe * kalo tak kena diri sendiri ;) ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee......





*** Mommy dia leh restttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt ....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz;)))) ***

Tuesday, August 28, 2012

Kasih Ibu Membawa Ke Syurga ...

Wahai anak ku ... Membesar lah kamu dengan sihat,baik & semoga menjadi anak yang solehah buat ibu & ayah:)

Wp bumi terbelah dua, walau ape pon yang terjadi Ibu kamu ini akan tetap menjaga & membesarkan kamu tanpa penat :) Maafkan lah Mommy kalo kadang2 Mommy terlepas pandang ketidakselesaan kamu dalam jagaan Mommy :( Maafkanlah Mommy kalo Mommy masih belum jadik yang terbaek buat kamu. Dari hari ke hari, detik demi detik Mommy akan berusaha menjadi Mommy yang terbaik buat kamu !!:) Sebab ~ Kamu lah Nyawa Mommy, Kamu lah Darah Mommy, Kamu lah Hidup Mommy & kerana Kamu lah SEGALANYA Bagi Mommy !!! :)

Wahai Tuhanku ... Kurniakanlah aku Kesejahteraan, Kesabaran, Ketabahan & Kesihatan Yang Baik dalam membesarkan anakku...:) Amin Rabbal Alamin.....

Doa paling mudah di amalkan utk si kecik yang selalu kita terlepas pandang..:)

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH YA .... (sebutkan nama penuh anak)

Ya. Itu sahaja baris doanya. Mudah bukan? Tetapi termasuklah saya, sangatlah selalu terlepas pandang akan keistimewaan doa ini. Ok, mari di sini kita catatkan mengapa doa ini terlalu istimewa untuk anak-anak kita :

Pertama sekali, ibu bapa hendaklah menjiwai doa itu sedalam dalamnya semasa ia diucapkan buat si anak. Mengapa? Kerana maksud yang terkandung di dalamnya sangatlah membantu dalam kehidupan seharian anak.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH dengan cuba menjiwai setiap ungkapan yang diucapkan. Kenapa istimewa? Mari kita tengok maknanya:

1- ASSALAM : SEJAHTERA.
Awal-awal lagi kita sudah mengucapkan segala kebaikan untuk anak kita pada hari itu. Kita mendoakan segala kesejahteraan buat dirinya pada waktu itu.

2- WARAHMATULLAH : RAHMAT ALLAH.
Kita mengharapkan rahmat Allah menjadi bekalan untuk anak-anak kita dalam kehidupan seharian mereka. Bukankan rahmat Allah itu yang sangat-sangat kita harapkan?

3- WABARAKATUH : BERIKAN BERKAT KEPADANYA WAHAI ALLAH
Kita mendoakan anak-anak kita diberi berkat oleh Allah, dalam setiap amalannya, perbuatannya, dan apa sahaja yang berkaitan dengan dirinya, kita mahukan keberkatan untuknya.

Kata org, waktu paling bagus untuk mengucapkannya buat si anak adalah ketika mengejutkan dia bangun dari tidur. Bayangkan sahaja lah, celik-celik matanya sahaja sudah memperoleh doa dari ibu atau ayah yang cukup bermakna lagi indah untuknya. Selain itu, boleh juga diamalkan mungkin waktu menghantar atau menjemput dia dari sekolah, atau bila-bila masa sahaja ibu dan ayah ingin mengucapkannya untuk anak.

Jiwailah salam dan doa itu. Hayati setiap rangkai maksudnya. Tujukan dengan penuh kasih dan cinta buat si anak. Senyum penuh sayang kepada mereka, ketika kita mengucapkan.

Semoga anak-anak kita sentiasa sejahtera, dalam rahmat Allah dan sentiasa diberi keberkatan dalam hidup mereka oleh Allah.

Mode : Lately, hati Mommy ni cepat sgt tersentuh & kdg2 crying without REASON ;(((

Monday, August 27, 2012

KURUS ?? Wuhuuuuuu......;))

Hokey..hari ni da masuk 25 hari hidup bersama orang baru ;) ngeeeee.....orang yang selama ni dok syok dok dalam perut ibu dia jer;) Da tau da kenapa....sebab ibu dia kuat makan !! Hahaha....berat mommy dia mase preggy pon mencecah 67 kg hokey !!! Rekod seumur hidup tuh !! 

Pasal berpantang,disebabkan aku czer cam org operate perut appendix, takla bepantang sgt cam org normal bagai...just few weeks earlier kena jaga makan supaya luka cepat sembuh. Actually dalam istilah perubatan,takde pon istilah pantang memantang ni. Bagi Doc, lepas bersalin kenalah makan benda yang  berkhasiat untuk membantu penyembuhan luka. & sape kate sayo & buahan takle makan mase pantang ? Wallaweyyyyyyyyyyy....Vit C paling byk membantu dalam penyembuhan luka hokey !!;) Tapi lain orang lain cara. Untuk aku alangkah ruginya tidak berpantang yg mcm tak pantang ni kat Key El. Dekat ngan family. Senang ckp beruntunglah sape yg ade family dekat ngan org yg baru deliver !! Mcm Ai, pantang moden jek. Jaga pemakanan & pergerakan sket. Buat ape yg terbaek semasa di perantauan ok,bajet cam dok obesi !!! Muahahhahaaaa

Sejak ade baby, tido malam mmg tak cukup yer !! Mata panda da mate Ai tiap2 ari...huhuhu...lepas tu kalo mood dia tak baik,mengamuk sakan la satu malam. Perghhhhhhhhhhhhhhh, tahap kesabaran kena tinggi wooo !! Kalo tak mau ko saiko tgh2 malam gitewwwww ;) Pujuk hati tu supaya sabo byk2....hehehehe ;) Pagi2 Ai kena mandi dulu,lepas tu sambung tido or buat keja umah sket mase c kecik ni tido;) Takpon mommy dia sambung tido ngan baby hahahahahahha ;))
Kang kul 10 nak mandikan c amoi Ai ni. Lepas tu dia kompem nak minum susu. Lepas tu kompem dia tido;) muahahhahha....mase dia tido la mommy dia leh wat keja lain..masak ke,lipat kain ke,tido ke,makan ke....sebab c amoi ni kalo tido,asek la tido manjang tak hengat hokey...;)

C amoi Ai kerap poo poo,kerap kentut hahhaha ;) & kerap jugak minum susu. Hope c amoi akan membesar dengan sihatnyer !!! ;) hehehe

Sebut bab KURUS Ai mula raser stress hokey !! Sampai skang hakak still takle nak sarung jeans lame er uols tak masuk tang pinggang ke bwh hahahhaa ;) wallaweyyyyyyyyyyyyyyy......mane nak kurus cepat mase peknen makan tak hengat pon ;) Kalo makan hengat takdela c amoi lahir2 3.25kg uolsssss;)) dengan jaye ok membesar dalam rahim ibu dia..hahahahah;)) 9 bulan bwk perut & bwk baby takkan la dalam 9 hari nak kurus uolsss...;) at least take time la kann.....Dolu Ai stress jugak bila tepk pasal BILA NAK KURUS NI ???? Skang da bole terima hakikat hahahaha.....orang kate & salu berpesan : NAK KURUS NI BILA2 MASER BOLEH USAHA,TAPI MENGANDUNG BUKAN SUME ORANG BOLE !! Kannnnnnnnnnnnnn????? Semtap hakak bila ade org ckp gitew hokeyy !! Jadik amek la ayat tu sebagai azimat ;) Betul jugak,kalo mase ngandung perut nak membesar pon amek mase,apatah lagik nak KURUS kan uolssss ??? hehe..kompem la take time ;) SO just enjoy our new moment skang wp mate cam PANDA skang nih yer !! huhuhuhu....

** Best mase peknen leh makan SEMUANYERRRRRRRRRRRRRR !!!! hehehehehe **